Køkkenskriveren for november 2012
KØKKENSKRIVEREN ..... om mad med mere
Redaktør: Liselotte Thøgersen
E-mail: liselottethogersen@gmail.com
Blog med nogle tidligere opskrifter:
http://kokkenskriveren.blogspot.com
Det er blevet efterår ingen tvivl om det. Træernes blade rødmes, gulnes og brunes, de falder pø om pø, men smukt er det med alle de skønne farver, som nok skal kunne inspirere til et også madmæssigt kulørt efterår. Farver pynter både når det gælder sammensætning og servering af den daglige mad. Det bugner med orange og gule græskar, og mer orange bliver der, når vi om kort tid kan sige velkommen til nye appelsiner, og med dem starter min sæson for et glas friskpresset appelsinsaft hver morgen. Det er en skøn drik, som er de 5 minutter værd, det tager at presse dem. Og ja, man kan næsten C vitaminerne!
I dette blad får I en flot og meget skøn græskarsuppe, som også er glimrende gæstemad. Jeg serverede den som sådan, og med det spændende tilbehør kan det nok være den gjorde lykke. Den kan tilberedes i forvejen – evt. fryses ned – og det er altid rart, når det drejer sig om gæstemad. Så her komme den:
KRYDRET GRÆSKARSUPPE
600 g renset græskar (gerne flere slags) skåret i 3 cm terninger
6 spsk olivenolie
1 mellemstort løg i tynde ringe
2 fed hvidløg i tynde ringe
½ tsk stødt kanel
1 knivspids stødt chili
1 mellemstor kartoffel – skrællet og skåret i terninger
1 l grønsagsbouillon
1 bundt koriander
1-2 tsk sukker
Garniture:
50 g usaltet smør
30 g pinjekerner
½ tsk stødt kanel
100 g græsk yogurt tilsat lidt knust hvidløg og salt
Tilberedning:
1. Sæt ovnen på 220 grader. Bland græskarterningerne med 2 spk olivenolie, salt og peber, og bred dem ud på en bageplade med bagepapir. Steg dem i ca. 1 time i ovnen til de er bløde og begynder at få lidt farve.
2. Kom resten af olien i en gryde og svits løg med lidt salt i ca. 15 minutter. Tilsæt hvidløg, kanel og chili. Efter et par minutter tilsættes kartoflen, som svitses i 5 minutter – pas på at hvidløget ikke brunes! Tilsæt de stegte græskarterninger og bouillonen. Lad det koge i ca. 20 minutter til kartoflerne er møre.
3. Lad suppen køle lidt af, blend den og smag til med finthakket koriander, salt, peber og lidt sukker. Blend evt. korianderbladene med suppen.
4. Tilbered så tilbehøret (det er det hele værd!). Smelt smørret i din mindste pande, tilsæt pinjekerner og kanel og steg indtil smørret begynder at karamellisere og skumme og pinjekernerne bliver gyldne. Skrab panden godt af og hæld indholdet i en lille skål for at køle af.
5. Rør yogurten med hvidløg og lidt salt og kom også den i en lille skål.
6. Server suppen i en smuk tallerken, pynt med lidt yogurt og de gyldne kanel-pinjekerner. Og måske et korianderblad på toppen – for farvens skyld!
Lidt besværligt – men hele indsatsen værd!
* * * * *
Endelig en klassisk dessert, som også hører efteråret til med de gode pærer:
Pærer i rødvin med krydderier
8 gode ikke for modne pærer
7,5 dl god rødvin
200 g sukker
1 spsk honning
Skallen af en appelsin
1-2 tsk vaniljesukker
2 hele nelliker
4 sorte peberkorn
1 knivspids muskatnød
Skræl pærerne, men lad stilken sidde på. Giv vinen og alle krydderierne et opkog og tilsæt derefter pærerne. Lad det simre under låg i 20-30 minutter – altså ved svag varme – til de er møre. Læg pærerne i et fad og lad vinen koge ind til en sirop i passende tykkelse. Hældes over pærerne, og det hele køles af. Serveres afkølet bare som de er, eller måske suppleret med lidt letpisket flødeskum eller en skefuld god vaniljeis.
HUSK AT JEG ALTID MED GLÆDE MODTAGER DIN YNDLINGSOPSKRIFT!
Send den til mig på min mail – så kommer den garanteret i Køkkenskriveren!