Køkkenskriveren

Monday, April 15, 2013

KØKKENSKRIVEREN for MAJ-JUNI 2013



KØKKENSKRIVEREN ....... om mad med mere
Redaktør: Liselotte Thøgersen
Blog med nogle tidligere opskrifter:
Køkkenskriveren er gået hen og  blevet virkelig forårskåd. Ja, I må have mig undskyldt, men søndag d. 14. april blev det i hvert fald forår, ja, næsten sommer i min have, og det kan nok være havemøblerne kom ud af deres gemmer, og jeg greb dybt ned blandt sommertøjet for at finde noget passende at iklæde mig for at hylde de udsprungne forsytiaer, fuglenes kvidren og solens magiske varme stråler, som nåede op på hele 24 grader i skyggen. Og det blev minsandten også til både eftermiddagskaffe og middag på terrassen.
Jeg er en stor tilhænger af små ting at nippe til som spanske tapas, græske og mellemøstlige mezze eller en hvilken som helst anden form for ”fingermad”, som sammen med et glas kølig hvidvin (eller vand for den sags skyld) kan nydes ude og være med til at understrege stemningen af sommer, afslapning, ja nærmest ferie!
Og det behøver ikke at være chips, peanuts eller andet mere eller mindre usundt fra supermarkedets hylder. Det kunne ligeså godt være et sandt orgie i sprøde og nye grønsager tilberedt på diverse charmerende måder. F.eks. et lille glas koldt Gazapacho (Delhaize har en glimrende een!), en god hjemmegjort humus af kikærter eller aubergine, en skål græsk tzaziki eller store pil-selv rejer og måske italiensk bruchetta med tomat og basilikum. Mulighederne er legio og helt op til din egen fantasi. Men en ting er steensikkert, det er noget alle ka’ li’!
Du får lige her et par idéer til hygge-finger-maden!
Grøntsags-orgie med Aïoli
Find dit smukkeste fad frem og fyld det med f.eks.: Gulerødder og agurker i stave, blomkål i buketter, radiser med lille grøn top, flotte hele champignon, små cherry-tomater, gule, grønne og røde stykker af peberfrugt, friske sprøde grønne asparges og hvad du nu ellers kan finde på, og byd så en gang lækker Aïoli til. Her får I den berømte franske kok Roger Vergé’s version:




Aïoli
½ kogt bagekartoffel
2 fed hvidløg - knust
2 æggeblommer
2,5 dl olivenolie
Salt og peber
Mos kartoflen med en gaffel, tilsæt hvidløg og æggeblommer, salt og peber. Hæld olien i lidt efter lidt i en tynd stråle indtil konsistensen er som en tyk mayonaise. STIL IKKE aïoli’en i køleskabet, så risikere man, at den skiller! Så tilbered den lige inden den skal bruges. Alle herlighederne sættes på bordet, og så dypper man bare de sunde ting i ”dippen” og nyder det. Sommerligt, ikke sandt!
* * * * * * *
Og her får I en supernem og hurtig aubergine-humus også kaldet
Babagannouj
 (fra min bog ”Middle Eastern Cooking” af Christine Osborne)
2 flotte store auberginer
4 spsk tahini (sesam-pasta)
saft af en citron
2 knuste fed hvidløg
1 håndfuld finthakket bredbladet persille
salt og peber
Stik nogle huller i auberginerne og bag dem i en 200 grader varm ovn i ca. 30-40 minutter – vend dem en gang undervejs. Afkøl auberginerne, riv skrællen af, skær kødet i mindre stykker og kom det op i en skål sammen med tahini, hvidløg, citronsaft, salt og peber. Giv det en tur med blenderen og tilsæt til sidst persillen. Put den i køleskabet et par timer og server med små stykker flûtes eller lune pita-brød.  Lidt trist i farven, men pep op med lidt persille og nogle dråber olivenolie. Det skal nok falde i alles smag.
Køkkenskriveren ønsker jer alle en rigtig herlig, sund og solrig sommer og god appetit, sæ’fø’li’!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home