Køkkenskriveren

Monday, August 27, 2012

Køkkenskriveren september 2012

KØKKENSKRIVEREN – en sommer med indtryk af mad med mere! Redaktør: Liselotte Thøgersen E-mail: liselottethogersen@gmail.com Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com Fornyelse skal der til, og derfor bliver denne Køkkenskriver lidt anderledes. Ingen opskrifter, men til gengæld en række smagfulde og interessante indtryk fra mine 3 måneder i Danmark denne sommer, som måske trods alt kan give jer lidt inspiration. Det har i hvert fald været en herlig tid i fædrelandet, og hvis nogen påstår, at vejret har været dårligt, så vil jeg på det kraftigste modsige denne påstand. Vel har det regnet og blæst, men der har sandelig været megen sol og mange lune dage. OK ikke middelhavstemperaturer, men vil man have dem, kan man jo bare rejse derned, ikke sandt. Jeg har fartet en del omkring både på Sjælland og i Jylland, set og oplevet mangt og meget, mødt familie, venner og tidligere kolleger, og så har jeg fået mange spændende smagsoplevelser. Jeg skal love for, der sker noget i Danmark på det gastronomiske område. Overalt er der overraskende nyt, så I får lige nogle af mine oplevelser og nogle tip. I Odsherred på Dragsholm Slot er der sket ting og sager. Her er et udsøgt hotel og 2 restauranter i topklasse i de smukkest tænkelige omgivelser. Køkkenet er nordisk både i gourmet-restauranten og i brasseriet ”Lammefjordens Spisehus”. Her er de lokale grøntsager i centrum – ikke så mærkeligt vel? Og det er ikke længere kun almindelige gulerødder og kartofler, men nu også mange andre sorter af rodfrugter, kål og asparges. Her spiste jeg frokost bl.a. nogle fantastiske oste, som jeg i min naivitet mente måtte være franske. Nix – de blev såmænd produceret af Arla, som på et tidspunkt gik i samarbejde med nogle danske stjernekokke for at producere virkelige kvalitetsoste. Det er så sandelig lykkedes, og jeg fik at vide at man kunne købe dem i de nye torvehaller på Israels Plads i København. Så der måtte jeg naturligvis også hen. Wow for et skønt sted! Her løber munden virkelig i vand, ja i stride strømme. Lækkerier af alle slags frister fra de mange velassorterede og smukt indrettede boder. Jeg blev virkelig bedåret og fristet af alt fra frisk kød, fisk og skaldyr, formidabelt brød, ost, frugt, grønt, sødt, surt og saltet. Og så fik jeg verdens bedste croissant, som inklusive en kop virkelig god kaffe kunne indkøbes for 30 kr! Men så var det også mester selv der serverede ved disken, og ham der bekræftede, at det vist var verdens bedste croissant! Han talte med en charmerende accent, ingen tvivl om at han var fransk, og når hans croissanter var så gode, så handlede det om smørret, sagde han. Nej her var der ikke tale om Lurpak, men om smør fra det sydvestlige Frankrig, hvor køerne græsser på marker, som fra tid til anden bliver oversvømmet af Atlanterhavets salte vand. Smørrets naturlige salthed var hemmeligheden ved croissanterne. Og faktisk kan man købe smørret i torvehallerne; jeg fandt det i en bod kaldet ”La Poule”. Det smager fantastisk. Danmark er fyldt med gårdbutikker, hvor man købe alverdens friske varer, ikke bare kartofler og jordbær, selvom disse lækkerier dominerer. Der findes mere raffinerede slags bl.a. Sidinge Gårdbutik i nærheden af Vig i Odsherred, som fremstiller lækre specialiteter. F.eks. sennep, marmelader, sirupper og meget mere, som de iøvrigt også eksporterer. I nærheden ligger Nr. Asmindrup Slagtehus, måske ikke eksklusivt, men med friskt nyslagtet og velhængt kød, samt ikke at forglemme et stort udvalg af hjemmelavet charcuteri spændende fra røget rullepølse til flere forskellige varianter af spegepølse. Og så må jeg indrømme, at man samme sted kan blive fristet over evne til at købe ”de uartige”. Og hvad er så det? Såmænd verdens bedste og sprødeste flæskesvær. Fruen i butikken betror os, at ikke mindre end 90% af alle kunder falder for fristelsen. Det er altid rart at vide, at man ikke er alene. Lige nu, hvor jeg skriver, er vi i Gl. Skagen. Her er der også mange fristende gastronomiske steder at opsøge. Slagter Munch med den famøse Skagen skinke er et must, de mange fiskebarer og butikker på havnen i Skagen frister med havets frugter i alle afskygninger, og på den årlige Skagen Fødevaremesse, som finder sted i august i den gamle fiskeauktionshal, frister flere lækre sager. Honning, chokolade, smagsprøver på fiskefrikadeller, rejer og jomfrusild (matjes – som faktisk betyder jomfru!), bjesk i rigelige mængder og ganske nyt kylling fra Rokkedahl i Himmerland både i frisk form og som forskelligt charcuterie. Jeg kunne faktisk fortsætte i det uendelige, men vil dog lige afslutte med at fortælle, at vi i august havde en hel busfuld belgiere fra Rixensart på besøg i Odsherred. En konsekvens af min mands og min indsats for at skabe venskabsforbindelser mellem Odsherred og Rixensart. Det var en stor succes. De fik nogle ordentlige mundfulde af højt belagt smørrebrød, øl og snaps og dertil mere danskhed med virksomhedsbesøg, vindmøller, kunst, havne og købstæder, strand, sol, hav og mange møder med herlige danskere inklusive en enkelt med rødder i Leuven. Ja, verden er lille, skøn og en oplevelse værd. PS! Jeg skrev vist ingen opskrifter, men igår fandt jeg en rigtig god opskrift på svinemørbrad. Man tager en svinemørbrad – renser den for sener og hinder – krydrer med salt og peber – bruner den hurtigt i smør på alle sider på en pande – lægger den i et ildfast fad – sætter den i en KOLD ovn, idet man tænder ovnen på 160 grader. 30-35 minutter her, og vupti er mørbraden klar. Lad den hvile lidt og garner, som du nu synes. Det er en virkelig god måde at opnå en saftig herlig svinemørbrad. Bon appétit!!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home