Køkkenskriveren

Sunday, February 27, 2011

KØKKENSKRIVEREN for APRIL 2011

KØKKENSKRIVEREN ………. Om mad med mere
Redaktør: Liselotte Thøgersen
E-mail: liselottethogersen@gmail.com
Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspots.com

Jeg sidder her ved tasterne med sommerfugle i maven (et dansk udtryk som den berømte svensker Ingmar Bergman elskede). Jeg kunne også kalde det god gammeldags rejsefeber, for jeg skal nemlig ”down under” på onsdag. Ja, jeg skal til Australien og New Zealand på et spændende krydstogt fra Perth til Sydney. På vejen om jeg så må sige skal vi sejle langs Australiens sydkyst, rundt om Tasmanien og tværs over vandet til New Zealand, hvor vi blandt andet skal navigere i de smukkeste fjorde. Så Sydney og Ayers Rock i det centrale Australien. Det bliver stort, som man siger nu om dage. Og det er meget langt væk.
Men jeg vil ikke svigte mine trofaste læsere, så derfor denne april-udgave af Køkkenskriveren skrevet på den næstsidste dag i februar. Jeg vil divertere med en virkelig let og god forret, en hovedret modtaget fra Eva (undskyld, men jeg har ikke dit efternavn – men i hvert fald tusind tak!) hvori bl.a. ansjoser indgår, og en dessert som jeg lige skal udvælge inden jeg når dertil i manuskriptet. Disse forslag kunne glimrende være en af Påskens menuer – for nu at gøre det lidt mindre traditionelt.
Så lad os komme til det væsentlige:
Tun-mousse – 8 personer
2 dåser tun i olivenolie *
4 spsk crème fraiche – den fede
2 spsk fint hakket skalotteløg
2 tsk citronsaft
2 tsk hakket persille
½ tsk dijonsennep **
Salt og peber
* Jeg havde kun tun i vand, så jeg rørte 2 spsk rigtig god olivenolie i i stedet.
** Jeg havde ingen kapers, så det blev sennep i stedet.
Rør alle herlighederne sammen og lad det gerne trække et par timer eller 3. Server på ristet eller grillet godt brød smurt med et overskåret hvidløgsfed. Anrettes på individuelle tallerkener, pyntes med hårdkogt æg (det er jo påske), lidt tomat og et drys persille. Det er nemt og det er godt!
* * * * * * *


Osso Bucco in Bianco – 4 personer
6 skiver kalveskank i ca. 4 cm tykkelse
Mel, havsalt og friskkværnet peber
Smør og lidt olivenolie
2-3 hakkede rødløg
4 stilke grofthakket bladselleri
1 lille grofthakket fennikel
1 bundt hakkede forårsløg
2 fed finthakkede hvidløg
6 afdryppede ansjosfileter
3,5 dl tør hvidvin
Vend kødstykkerne i mel, salt og peber, brun dem på begge sider i smør i en stor gryde eller pande. Læg dem i et stort ovnfast fad eller bradepande. Hæld fedtstoffet fra. Kom olivenolie i gryden. Rist så alle grønsager under omrøring i et par minutter. Tilsæt hvidløg og ansjoser, hæld hvidvin ved og kog videre endnu et par minutter, så alkoholen fordamper. Fordel grønsagerne med væden over kødet, dæk det med et dobbelt lag bagepapir og et dobbelt lag alu-folie eller tætsluttende låg. Lad retten simre i en 150 gradervarm ovn i ca. 2,5 time, eller til det er helt mørt. Kødet skal falde fra benene.
Server evt.med cremolata: fintrevet citronskal, hakket hvidløg og persille – så er det helt klassisk.
Og så lige denne dejlige, friske og nemme dessert:
Passionsfrugt-dessert – 6 personer
4 passionsfrugter
2 æg
2 æggeblommer
3 spsk sukker
1,5 dl piskeflødesk
2-3 tsk sukker til drys
Halver frugterne og skrab kernerne ud. Sæt ovnen på 100 grader. Pisk hele æg, æggeblommer, sukker, fløde og frugtkerner sammen. Fordel blandingen i smurte portionsskåle. Sæt dem i ovnen på midterrillen ca. 45 minutter til æggestanden er netop stivnet. Lad desserten køle en time – gerne længere. Tænd for grill-elementet. Drys hver portion med sukker og gratiner hurtigt på øverste rille, så sukkeret smelter og karameliseres. Har du en gas-blæser, så brug den. Server straks. Ja, det er vel nærmest en crème brulée, men ”passionerne” gør en herlig forskel.
God påske og bon appétit!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home