Køkkenskriveren

Sunday, April 18, 2010

Køkkenskriveren for maj 2010

KØKKENSKRIVEREN – OM MAD MED MERE

Redaktør: Liselotte Thøgersen
E-mail: liselottethogersen@gmail.com
Blog med tidligere opskrifter:
http://kokkenskriveren.blogspot.com

KÆRLIGHEDSFRUGT! Hvor romantisk! Peru-æble, guld-æble eller akacie-æble. Ja, kært barn har mange navne! Barnet jeg her refererer til er såmænd den helt almindelige og dejlige TOMAT! Ordet tomat stammer fra aztekisk, hvor det staves tomatl. Sæsonen for rigtig gode tomater begynder netop nu, så derfor må en tomat-lektion her i Køkkenskriveren være på sin plads.
Dens latinske navn er lycopersicum esculentum, oprindelsen er Sydamerika nærmere be-tegnet Peru. Den spanske conquistador Francisco Pizarro (ca. 1476-1541) bragte den hjem til sit fædreland i 1520’erne, og det var da meget interessant! Faktum er, at man anså den for giftig og altså ganske uspiselig, selv om den var køn! Først i det 18. århundrede fik man øjnene op for dens velsmag og mange muligheder. Spanierne vænnede sig til den, senere fandt den vej til Napoli, så kom turen til Norditalien, Sydfrankrig og Corsica. Først i 1790’erne nåede den helt til Paris. Og så må man jo sige, at den har gået sin sejersgang verden over lige siden. Fra omkring 1900 begyndte man at dyrke den i Danmark.
Vel kan tomater fås hele året, men det er i perioden fra maj til oktober, de er allerbedst.
Der findes idag hundredevis af tomatsorter, udviklet igennem tiderne. De dyrkes oftest i drivhuse, og de findes i mange farver og nuancer: Gule, grønne, sorte og ikke mindst røde – mon ikke kærligheden kommer ind i billedet her? Belgien og Holland er idag nogle af de mest tomat-dyrkende lande i verden
Tomater skal være faste, kødfulde, skinnende, uden rynker og med en umiskendelig duft af ja, tomat. Skindet kan være svært fordøjeligt for sarte maver, men det er jo nemt at fjerne. Et minut i kogende vand og vupti kan skindet tages af.
Næringsindhold: Tomater er rige på betacaroten (så blir’ vi solbrændte), 100 g tomat indeholder 20 kalorier, og så er den rig på A, B og C vitamin. Nogle kloge folk hævder at tomaten har sygdomsforebyggende evner, og at den er sund i alle sine former: Friske, konserverede eller tørrede, som juice, puré eller ketchup. Og anvendelsesmulighederne i mad-lavningen er nærmest uendelig. Kan man forestille sig et køkken uden tomater? Det kinesiske køkken er vist en af de meget få undtagelser.
Jeres kogebøger er fyldt med opskrifter på supper og saucer og meget andet. Så for min del bliver månedens opskrifter denne gang til en lille gastronomisk rejse med tomaten! Og vi starter i

Danmark: Smørrebrøddets hjemland ikke sandt, så må jeg foreslå en god skive rugbrød med tomat, mayonaise og rå løg eller purløg. Eller f.eks. en ægge-tomat-mad toppet igen med mayo og purløg– ikke at kimse ad vel!

Belgien: ”Tomates aux crevettes” – tomater fyldt med de små grå rejer: 1 tomat pr person tømt for indhold, som fyldes op med 50 g rejer vendt i mayo tilsat persille, salt, peber og en spiseskefuld whisky! Server dem som forret, eller som man ser mange steder i Belgien, som hovedret med pommes frites!! Det kan da vist kun belgierne finde på!

Spanien: Her en en lille interessant ting, som jeg mødte i Alicante på hotellets morgenbuffet. Friskbagt brød smøres med et overskåret hvidløgsfed og stænkes med en rigtig god olivenolie. Hertil rå tomat-syltetøj, som gøres således: Fjern skindet, blend eller allerbedst mas tomaterne, som naturligvis er de skønne solmodne, i en morter, smag til med lidt krydderurter, friske eller tørrede efter smag, salt og peber. Smør tomat-syltetøjet på brøddet og smid eventuelt en skive jamon serrano (den berømte spanske tørrede skinke) ovenpå. Skønt til morgenmad, men også flot som tapas.

Italien: Ja, hvem kan forestille sig et italiensk måltid uden tomater. Tomater og mozzarella og basilicum – ikke sandt – det italienske flag på en tallerken. Tomater i pastasaucen, på pizzaen, på escaloppen, ja, bare over det hele. Ikke mindst på bruschetta’en. Rist eller grill et stykke godt landbrød, smør med et overskåret hvidløgfed, skær tomater med skind i små stykker, overhæld med olivenolie af bedste slags, salt, peber og basilikum revet i små stykker. Ikke skære, så falder bladene sammen! Lægges på det gode brød – hurtig, nem, smuk og sund forret til en sommeraften på terrassen.

Schweiz: Her får I lige en meget herlig og nem Pizza fra Tessin, den italiensktalende del af Schweiz. Skær 500 g tomater i skiver og læg dem til afdrypning på et stykke køkkenrulle et kvarters tid. Læg en mørdejsbund i en tærteform, smør bunden med et godt lag esdragon-sennep, læg herpå et lag emmentaler-ost ca. 150 g i skiver, og top med tomatskiverne. Drys med oregano, salt og peber og stænk med lidt olivenolie. Finthakkede sorte oliven kan også drysses på. Sættes midt i ovnen ved stærk varme ca. 240 grader i ca. 20 minutter. Det smager fantastisk med en god grøn salat til. Velegnet til natmad.

SEND ENDELIG FLERE OPSKRIFTER – DET GLÆDER MIG,
OG IKKE MINDST ALLE JER TROFASTE LÆSERE AF KØKKENSKRIVEREN!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home