Køkkenskriveren for oktober måned
Køkkenskriveren ……… Om mad med mere
Redaktør: Liselotte Thøgersen
E-mail: liselottethogersen@gmail.com
Blog med (nogle) tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspots.com
Blæsten går frisk over både Limfjordens og Sejrøbugtens vande på denne torsdag d. 15. september, som er deadline for oktobers Køkkenskriver, og som ikke mindst er dagen, hvor der skal vælges et nyt Folketing. Ja, stormen har raset både ude og inde, havet har vist tænder, træerne og flaget har vajet og mere end antydet at efteråret er lige på trapperne, og politikerne har blæst til kamp om de 179 pladser med tilhørende ministertaburetter. Argumenter og politiske slagord har føget gennem medierne de sidste tre uger, og politikere og journalister har hæsblæsende stormet landet rundt for at overbevise vælgerne om, hvad der er bedst for vort lille land midt i den krise, som vi kunne kalde en rasende økonomiske orkan, som raser i Europa. Selv kan jeg bare sidde helt vindstille og vente på resultatet, for jeg har jo for længst mistet retten til at stemme på Helle eller Villy, Lars eller Lars, Pia eller Margrethe eller nogen som helst af de andre kloge hoveder. Sådan er det – længe leve valgretten og demokratiet!!
Køkkenskriveren afholder i stedet sit eget private valg, nemlig følgende: Hvem skal stemmes ind som denne måneds leverandører af lækre opskrifter? Resultatet blev Gitte, Lily og Anja – sidstnævnte alias Jamie Oliver! Så her kommer 3 sunde og smagfulde opskrifter til fri afbenyttelse.
Gittes hokkaido suppe (8 personer)
9 gulerødder
7 pastinakker
1 helt hokkaido-græskar (1-1,5 kg kød)
Lidt selleritern
Lidt porreringe
1 grønsagsbouillon terning
Safran tråde
Salt
3 laurbærblade
Lidt hvidvin
Juice og finrevet skal af 1 stor appelsin
Alle grønsager skrælles, renses og skæres i tern, hæld vand på til det dækker grønsagerne, og kog dem sammen med de øvrige ingredienser til de er møre – ca. 25 minutter. Sigt vandet fra (gem det) og fjern laurbærbladene. Blend grønsagerne og tilføj så meget af kogevandet, at blandingen bliver tilpas flydende – men ikke for flydende. Suppen skal have en lidt fast konsistens. Tilføj appelsinjuice og skal og en sjat hvidvin. Smag til. Server suppen meget varm pyntet med l tsk. kvark eller lækker creme fraiche, lidt frisk dild eller basilikum og friskkværnet peber.
*) Hokkaido-græskar kan være orange eller grønne,og de stammer fra den japanske ø Hokkaido. De kan veje 1-3,5 kg. De er meget sunde! Indeholder store mængder antioxidanter bl.a. A-vitamin, betacaroten, C-vitaminog B6-vitamin og desuden jern, kalium og fibre. Hokkaido-græskarret virker varmende, og er derfor specielt velegnet til at spise efterår og vinter. Og så et lille kuriosum: Andre græskar virker kølende og er derfor velegnede, hvis man har hedeture!! Så blev vi så kloge.
Ledsag med et godt brød, som f.eks. kunne være
Lillys lækre flûtes (4 stk)
25 g smør
40 g gær
4 dl mælk
1 dl sur fløde eller andet surmælksprodukt
600 g hvedemel
1 tsk groft salt
½ tsk sukker
2 spsk sesamfrø
2 spsk solsikkefrø
1æg til pensling
Smelt smørret, tilsæt mælk og gær, og rør derefter de andre ingredienser i (hold lidt af melet tilbage). Ælt dejen til den er blank og smidig, og sæt den til hævning et lunt sted i ca. 30 minutter. Del dejen i 4, form til flûtes, pensles med æg og drysses med sesam og/eller solsikkefrø. Bages i 20 minutter ved 225 grader.
* * * * * *
For meget længe siden (undskyld!) fik jeg denne Jamie Oliver opskrift af Anja, som tidligere var leder af klubbens Biblioteksudvalg, men som man siger: Bedre sent end aldrig!
Jamie’s ovnbagte rødbeder
500 g skrubbede rå rødbeder (ikke større end golfbolde)
10 fed uskrællede og bankede hvidløgsfed
1 håndfuld frisk merian, oregano eller timian
Salt og friskkværnet peber
1,5 dl rød balsamico-eddike
4-6 spsk jomfru-olivenolie
Forvarm ovnen til 200 grader. Tag et stykke aluminiumsfolie på ca. 1,5 m og læg det dobbelt. Placer rødbederne (større eksemplarer kan deles i mindre stykker) sammen med hvidløgsfedene midt på alu-folien. Krydr godt med salt og peber, drys med den hakkede krydderurt. Løft kanterne på alu-folien op og luk til – men ikke helt. Hæld olivenolie og balsamico igennem åbningen og luk så helt til. Sæt pakken på en bageplade og bag rødbederne i ca. 1 time. Åbn pakken ved bordet, så den liflige duft kan brede sig! Meget velegnet til hvid fisk, til okse-carpaccio og italiensk charcuteri (anti pasti)!
WOW, det var da lækre sager!! Har du opskrifter på andre lækkerier, så send mig en mail – adressen står ovenfor! Køkkenskriveren bliver glad for alle opskrifter, og husk at det er skønt at dele bordets glæder med andre!
BON APPETIT!
Redaktør: Liselotte Thøgersen
E-mail: liselottethogersen@gmail.com
Blog med (nogle) tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspots.com
Blæsten går frisk over både Limfjordens og Sejrøbugtens vande på denne torsdag d. 15. september, som er deadline for oktobers Køkkenskriver, og som ikke mindst er dagen, hvor der skal vælges et nyt Folketing. Ja, stormen har raset både ude og inde, havet har vist tænder, træerne og flaget har vajet og mere end antydet at efteråret er lige på trapperne, og politikerne har blæst til kamp om de 179 pladser med tilhørende ministertaburetter. Argumenter og politiske slagord har føget gennem medierne de sidste tre uger, og politikere og journalister har hæsblæsende stormet landet rundt for at overbevise vælgerne om, hvad der er bedst for vort lille land midt i den krise, som vi kunne kalde en rasende økonomiske orkan, som raser i Europa. Selv kan jeg bare sidde helt vindstille og vente på resultatet, for jeg har jo for længst mistet retten til at stemme på Helle eller Villy, Lars eller Lars, Pia eller Margrethe eller nogen som helst af de andre kloge hoveder. Sådan er det – længe leve valgretten og demokratiet!!
Køkkenskriveren afholder i stedet sit eget private valg, nemlig følgende: Hvem skal stemmes ind som denne måneds leverandører af lækre opskrifter? Resultatet blev Gitte, Lily og Anja – sidstnævnte alias Jamie Oliver! Så her kommer 3 sunde og smagfulde opskrifter til fri afbenyttelse.
Gittes hokkaido suppe (8 personer)
9 gulerødder
7 pastinakker
1 helt hokkaido-græskar (1-1,5 kg kød)
Lidt selleritern
Lidt porreringe
1 grønsagsbouillon terning
Safran tråde
Salt
3 laurbærblade
Lidt hvidvin
Juice og finrevet skal af 1 stor appelsin
Alle grønsager skrælles, renses og skæres i tern, hæld vand på til det dækker grønsagerne, og kog dem sammen med de øvrige ingredienser til de er møre – ca. 25 minutter. Sigt vandet fra (gem det) og fjern laurbærbladene. Blend grønsagerne og tilføj så meget af kogevandet, at blandingen bliver tilpas flydende – men ikke for flydende. Suppen skal have en lidt fast konsistens. Tilføj appelsinjuice og skal og en sjat hvidvin. Smag til. Server suppen meget varm pyntet med l tsk. kvark eller lækker creme fraiche, lidt frisk dild eller basilikum og friskkværnet peber.
*) Hokkaido-græskar kan være orange eller grønne,og de stammer fra den japanske ø Hokkaido. De kan veje 1-3,5 kg. De er meget sunde! Indeholder store mængder antioxidanter bl.a. A-vitamin, betacaroten, C-vitaminog B6-vitamin og desuden jern, kalium og fibre. Hokkaido-græskarret virker varmende, og er derfor specielt velegnet til at spise efterår og vinter. Og så et lille kuriosum: Andre græskar virker kølende og er derfor velegnede, hvis man har hedeture!! Så blev vi så kloge.
Ledsag med et godt brød, som f.eks. kunne være
Lillys lækre flûtes (4 stk)
25 g smør
40 g gær
4 dl mælk
1 dl sur fløde eller andet surmælksprodukt
600 g hvedemel
1 tsk groft salt
½ tsk sukker
2 spsk sesamfrø
2 spsk solsikkefrø
1æg til pensling
Smelt smørret, tilsæt mælk og gær, og rør derefter de andre ingredienser i (hold lidt af melet tilbage). Ælt dejen til den er blank og smidig, og sæt den til hævning et lunt sted i ca. 30 minutter. Del dejen i 4, form til flûtes, pensles med æg og drysses med sesam og/eller solsikkefrø. Bages i 20 minutter ved 225 grader.
* * * * * *
For meget længe siden (undskyld!) fik jeg denne Jamie Oliver opskrift af Anja, som tidligere var leder af klubbens Biblioteksudvalg, men som man siger: Bedre sent end aldrig!
Jamie’s ovnbagte rødbeder
500 g skrubbede rå rødbeder (ikke større end golfbolde)
10 fed uskrællede og bankede hvidløgsfed
1 håndfuld frisk merian, oregano eller timian
Salt og friskkværnet peber
1,5 dl rød balsamico-eddike
4-6 spsk jomfru-olivenolie
Forvarm ovnen til 200 grader. Tag et stykke aluminiumsfolie på ca. 1,5 m og læg det dobbelt. Placer rødbederne (større eksemplarer kan deles i mindre stykker) sammen med hvidløgsfedene midt på alu-folien. Krydr godt med salt og peber, drys med den hakkede krydderurt. Løft kanterne på alu-folien op og luk til – men ikke helt. Hæld olivenolie og balsamico igennem åbningen og luk så helt til. Sæt pakken på en bageplade og bag rødbederne i ca. 1 time. Åbn pakken ved bordet, så den liflige duft kan brede sig! Meget velegnet til hvid fisk, til okse-carpaccio og italiensk charcuteri (anti pasti)!
WOW, det var da lækre sager!! Har du opskrifter på andre lækkerier, så send mig en mail – adressen står ovenfor! Køkkenskriveren bliver glad for alle opskrifter, og husk at det er skønt at dele bordets glæder med andre!
BON APPETIT!
0 Comments:
Post a Comment
<< Home