Køkkenskriveren

Wednesday, October 16, 2013

KØKKENSKRIVEREN nov. 2013 - Supplement

CARBONADES FLAMANDES eller på dansk FLAMSKE KARBONADER – en forklaring
********************************************************************
De små epistler, som Køkkenskriveren bedriver, er faktisk først og fremmest skrevet til læsere af Den Danske Klub’s blad i Belgien. Så når jeg skriver, at man bare skal sige ”carbonades” til slagteren her i landet, så ved han 100% sikkert, hvad det drejer sig om. Beder man om kød til karbonader i Danmark, er det jo noget ganske andet, nemlig de gode gammeldags panerede kalve-hakkebøffer, men det er altså ikke det man skal bruge.

Man skal bede om: Okseklump, bov eller tykkam udskåret i stykker på 80-100 gram. Slagteren vil sikkert gerne gøre det, ellers er det jo nemt at gøre selv. Det er meget magert kød, og det vigtige er selvfølgelig, at kødet skal kunne tåle at simre i et par timer.

Hvilken øl? En mørk øl kan anbefales, og det behøver ikke være belgisk øl – en dansk kan gøre det.

ER RETTEN NU OGSÅ HELT BELGISK?

Nej, faktisk ikke. Den er også fransk nemlig fra den franske region La Flandre, som geografisk hænger sammen med belgisk Flandern, altså en grænseoverskridende egn ude vest på.

Den store Larousse Gastronomique har denne beskrivelse: Flamsk specialitet med oksekød, løg og øl. Ordet carbonades kommer fra italiensk carbonata, som egentlig betyder ”grillet på kul”.
SÅ BLEV VI SÅ KLOGE! I hvert fald er det en skøn ret, og så kan den tilberedes i god tid. 

Gryderetter bliver altid bedre af at stå fra den ene dag til den næste. Man kan også fryse den ned. Det gør jeg op til jul, for vi har nemlig tradition for at få retten Lillejuleaften. Og desserten er den klassisk fransk-belgiske ”Bûche de Noël” (juletræstamme) enten som kage eller is – vi foretrækker den af is, og den leveres af vor dejlige lokale bager/konditor Demaret! Juleaften er på dansk maner – sådan deler man sol og vind lige.

BON APPETIT! Og 1000 tak for den store interesse for mine opskrifter!

KNUS FRA KØKKENSKRIVEREN


0 Comments:

Post a Comment

<< Home