KØKKENSKRIVEREN november 2013
KØKKENSKRIVEREN
......... ISÆR OM MAD
Redaktør:
Liselotte Thøgersen
Blog
med nogle tidligere opskrifter:
Er
man ny i Belgien (og det er der måske nogle læsere, der er) vil man hurtigt
opdage, at Belgien er meget mere end EU, Manneken Pis, øl og pommes fritter!
Belgien er et land, som gemmer på mange spændende oplevelser og ikke mindst overraskelser.
Bruxelles er en by som summer af liv, og det især fordi så mange nationaliteter
har slået sig ned her for en kortere eller længere periode. Det kan man også
aflæse på de mange livlige markeder (der er garanteret også et eller flere, der
hvor du bor) og i de mange gode supermarkeder, som bugner af varer. Er man til
god mad og til fødevarer af virkelig god kvalitet, så er Belgien stedet. Det
siges, at selv franskmændende må tage til Belgien for at få et virkelig godt
måltid. Det er vel en kompliment!
Der
findes naturligvis et ægte belgisk køkken, og det er heller ikke at kimse ad.
Derfor får I her et par klassiske retter, som jeg er sikker på i vil synes om.
Så lad dette være en lille introduktion til Belgiens kulinariske glæder.
Les carbonnades
flamandes – 4 personer
1 kg oksekød til ”carbonnades”
(slagteren kender alt til det)
3 store løg
50 g smør
1 tyk skive landbrød (uden kerner)
Dijon-sennep
2-3 stilke frisk timian
1 laurbærblad
1 mørk øl – f.eks. Leffe Brune + vand
2 stk sukker
Salt og peber
Skær
kødet i stykker på 80-100 g eller få slagteren til det. Skær løgene i skiver.
Smelt og brun smøret i en stor stegegryde, og steg løgene til de er let gyldne.
Tilsæt kødet og brun dem med løgene. Krydr med salt og peber. Smør landbrødet
med et godt lag sennep og læg det oven på kødet (det jævner saucen). Hæl øl og
vand på, så det lige dækker og kom timiankviste og laurbærblad i. Kog op, kom
låg på gryden, og lad herlighederne simre ved svag varme i ca. 2 timer. Rør af
og til og tilsæt mere øl eller vand om nødvendigt. Lige før servering tilsættes
2 stykker sukker. Traditionelt serveres gode pommes fritter til, kogte små
kartofler eller ovnstegte ditto kan også gøre det. Til eller efterfølgende (på
god fransk maner) en skål grøn salat med en god vinaigrette – et voila et
herligt belgisk måltid!
* * * * * * *
En
anden helt klassisk ret er salaten ”Frisée au lardons”, som kan serveres som
forret eller udgøre et let frokostmåltid i sig selv.
Frisée salat med
røget flæsk
1 frisée salat
150 g røget flæsk
1 spsk smør
100 g valnødder
2 spsk vineddike
Salt og peber
evt. 75 g roquefort ost
Skyl
salaten, tør den godt af og skær den i strimler. Det røgede flæsk skæres i
terninger (lardons) som steges gyldne i smørret. Hak valnødderne groft og hæld
dem i salaten sammen med flæsketerningerne og væden som følger med. Kog hurtigt
panden af med vineddike (gerne rød balsamico) tilsæt salt og peber og hæld det
over salaten til sidst. Bland godt og kom osten ovenpå i småbidder. Serveres
med et godt brød.
Velbekomme og BON APPETIT!
HUSK at Køkkenskriveren altid ønsker
sig ny inspiration! Så har du en opskrift, som du har lyst til at dele med os
andre, så mail den til mig, så kommer den med her. På forhånd tak!!
0 Comments:
Post a Comment
<< Home