Køkkenskriveren

Friday, January 10, 2014

KØKKENSKRIVEREN for februar 2014

KØKKENSKRIVEREN ...... nu også med ”Gamle Niels”

Redaktør: Liselotte Thøgersen
Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com

Et nyt år er så småt i gang. Her med forårsagtige temperaturer, andre steder med isnende kulde. Stakkels amerikanere. Ingen ved, hvad der venter os her af frostgrader og sne. Forventningens glæde er jo den største, sagde en berømt dansk filosof. Heldigvis længes dagene, og er himlen skyfri, kan man allerede glæde sig over mere lys og stemningsfuld skumring. Her i huset har vi tradition for at mødes netop i den blå time, hvor vi udveksler dagens oplevelser og gør klar til kommende dages gøremål. Hyggeligt, men vi er jo også pensionister!
Til den mørke og kølige tid hører noget, der varmer. Og jer, der kender til Køkkenskriverens udgydelser, ved at jeg har en forkærlighed for grønsagssupper, som luner godt i en kold tid. Her får I en meget nem og meget hurtig een af slagsen:
Courgettesuppe med Boursin-ost
5-600 g courgette i skiver
1 løg
1-2 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
½ l bouillon (grøntsags eller hønse)
75 g Boursin-ost med hvidløg og urter (1/2 en af slagsen)
Skær løg og hvidløgsfed i skiver og svits dem i olien ved svag varme – de må ikke brune. Tilsæt courgetteskiverne og lad dem svitse med et par minutter under omrøring. Tilsæt bouillonen. Kom ikke for meget vand ved, da courgetterne i sig selv indeholder betydelige mængder væske. Man kan altid tilsætte mere vand senere. Lad suppen koge ca. 15 minutter til courgetterne er bløde. Blend hele herligheden, tilsæt osten i små stykker og smag til med salt og peber. Det smager overraskende godt. Byd gerne ristede brødcroutoner eller blot et godt brød til.
* * * * * * *
Grønsager er jo virkelig en herlig ting. Fik jeg valget mellem ikke mere kød eller ikke flere grønsager, valgte jeg det sidste. Man kan gøre så mange ting med de sunde sager, som kød, efter min mening slet ikke lever op til. Derfor er vore hjemlige måltider ofte og i høj grad præget af grønt i alle afskygninger. I fryseren har jeg blandt andet altid fine ærter (glimrende til suppe og salater), grønne bønner og rosenkål, som smagfuldt tilbehør til det kød, der trods alt dukker op på tallerkenen. Bladspinat i frosne kugler hører også med på mit lager, ikke mindst fordi det kan bruges i mange forskellige sammenhænge. Forleden fremtryllede jeg denne dejlige tærte, som findes i en lille fransk kogebog, som jeg for mange år siden fik af en tidligere arbejdskollega.





Quiche aux Epinards
1 tærtebund (købt eller din egen)
150 røget bacon
5 pænt store skalotteløg
3 æg
½ dl mælk eller fløde
500 g frosne spinatkugler
100 g revet comté eller emmenthaler (ost!)
15 g smør
muskatnød, salt og peber
Optø spinatkuglerne og pres mest mulig vand ud af den. Hak spinaten groft. Skær bacon i små bidder og hak skalotteløgene. Svits bacon og løg i en lille smule smør til de er let gyldne. I en skål piskes æggene sammen med mælk/fløde og krydderier – tilsæt den hakkede spinat. Læg dejen i en tærteform, prik med en gaffel og fordel bacon-løg blandingen på bunden. Hæld aggeblandingen over og strø tilsidst osten over. Bages i en 200 g varm ovn i ca. 40 minutter. Server en dejlig salat til.
* * * * * * *

OG SÅ TIL ”GAMLE NIELS”, og nej det er ikke min mage det handler om! Derimod opskriften på en rigtig vinter-varmer-bitter, som kunne minde om en særlig kendt dansk bitterdram – I ved sikkert hvilken. Susanne og Peter Lindvald synes, vi skal være flere om at kende til denne skønne recept, så her kommer den:
”Gamle Niels”
1 liter vodka (gerne den billigste)
5 cl lunkent vand
4 spsk flydende honning
15 hele mandler
1 stor flækket vaniljestang
3 stk hel kardemomme
6 stk kryddernelliker
1 stk muskatnød
10 sorte peberkorn
15 stk hel allehånde
1 glas med skruelåg til min. 1 liter
Opløs honningen i det lunkne vand og hæld det sammen med vodkaen. Rør rundt, så det bliver godt blandet. Kom derefter alle krydderierne i vodkaen og ryst det hele sammen. Lad den trække i 5 dage. Og så formoder jeg at alle rester af krydderierne skal sigtes fra. Har man lyst kan man lave 2 trækninger på krydderierne. Anden gang er trækketiden dobbelt, så må man altså være lidt mere tålmodig. Go’ fornøjelse og skål!

Send gerne KØKKENSKRIVEREN din yndlingsopskrift – så bliver hun rigtig fornøjet!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home