Køkkenskriveren

Tuesday, November 05, 2013

KØKKENSKRIVEREN for december 2013

KØKKENSKRIVEREN ....... især om julemad!

Redaktør: Liselotte Thøgersen
Blog med nogle opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com

I kender sikkert denne gamle Århus-historie: Hvorfor kan århusianerne ikke komme ud ad døren i december? Det er (sæ’fø’li’) fordi julen står for døren! Og ja, det gør den jo den jul. Endnu en gang skal vi begynde juleforberedelserne, lytte til børnenes utålmodighed og se frem til en højtid i familiens skød. Måske en hvid een af slagsen eller en ganske almindelig grå og halvvåd een. Alligevel er det hyggeligt, når ilden blusser i pejsen, æbleskiverne bliver vendt, juletræet båret ind, og gåsestegn måske til bag’ren sendt. De kendte juesange begynder så småt at snurre i hovedet, og ja, der bliver travlt med at finde de traditionelle jule-opskrifter frem. En glædelig jul skal det i hvert fald lyde her fra Køkkenskriveren (en dag i november)!
MEN måske har du slet ikke lyst til hverken æbleskiver eller gåsesteg eller for den sags skyld den fede ris à l’amande! Så køkkenskriveren kommer her med et par alternative opskrifter, sådan bare for at pirre jeres smagsløg. Så lad os starte med en lidft anderledes jule-mandel-snack:

Salt-lakrids-mandler
200 g mandler med skind
3,5 spsk fransk havsalt eller anden groft salt
2 dl vand
3 tskf lakridspulver * – gerne mere
Kog vandet med salt, til saltet er opløst – det går ret hurtigt. Tilsæt mandlerne og lad vandet koge op igen. Tag gryden fra varmen og lad det stå under låg i 15 minutter. Si vandet fra, og tør mandlerne let af med køkkenrulle eller i et viskestykke. De skal være lidt våde. Fordel mandlerne jævnt på en bageplade belagt med bagepapir,  og drys dem godt med lakridspulver. Sættes i ovnen ved 150 grader i 20 minutter. Køl dem af og læg dem i en beholder med tætsluttende låg. Eller spis dem straks, pas på de er vanedannende, men iøvrigt er mandler en meget sund spise – 15 om dagen siges at være godt!
* lakridspulver kan købes i Scanshop i Waterloo, og de har lovet at have rigeligt på lager!
* * * * * * *
Flæskesteg med rødkål er jo om noget en klassisk juleret, men også den kan få et twist – se bare her!

Asiatisk flæskesteg * (6 personer)
1,7-2 kg svinekam med grundigt ridset svær
1 spsk stødt anis eller fennikelfrø
2 citrongræsstilke eller 10 limeblade
2 fed hvidløg
Salt og peber
Skær sværen af stegen. Gnid kødet og bunden af sværen grundigt med anis, salt og peber. Skær 2 cm bund og 4-5 cm top af citrongræsset, fjern evt. de yderste blade og hak stilkene fint. Bruger du limeblade, hakkes de fint. Hak hvidløsfedene fint. Fordel citrongræs og hvidløg på stegen og læg sværen på igen. Læg stegen i et ildfast fad med bagepapir og sæt et stegetermometer i stegen på det tykkeste sted. Sæt bradepanden i ovnen ved 225 grader (ikke varmluft!) i 20-25 minutter, skru ned til 175 grader, og steg i 1-1,5 time til termometeret viser 68 grader. Lad stegen hvile let tildækket og grill den lige før servering, så sværene bliver sprøde. Hold godt øje med sværene hele tiden, mens du griller! Hertil denne skønne og sunde salat:

Rødkål marineret med ingefær og sesamolie
500 g fintsnittet rødkål
80 g porre i tændstiktynde stave
1 æble i bittesmå terninger
1 spsk skrællet og friskrevet ingefær
1,5 tsk mørk sesamolie
ca. 3 spsk friskpresset limesaft
ca. 2 tsk ahornsirop
salt
Kom den snittede rødkål i en skål. Læg porrestavene i en anden skål og overhæld dem med kogende vand, og lad dem trække i et minuts tid. Sigt vandet fra. Bland rødkål, porre og æble og rør marinaden sammen af de øvrige ingredienser inden den hældes over grøntsagerne.
* Opskriften stammer fra en af Sonja Bocks og Tina Scheftelowitz’s herlige kogebøger: ”Suveræne successer – greatest hits med ekstranumre” – alene titlen, ikke sandt!
Og til slut kan jeg ikke nære mig for at give jer denne herlige mandelkage, som sagtens kan være et alternativ til ”ris à la mam”, som det hedder her i familien.

Mandelkage med bær
200 g sukker – evt. rørsukker
3 store æg
200 g fint malede mandler (mandelmel)
Creme
1,5 dl piskefløde
1,5 dl creme fraiche – den fede
1 spsk flormelis
1-2 tsk vaniljesukker
bær til pynt*

Pisk sukker og æg sammen til en tyk creme. Vend mandelmelet i og hæld den i en springform (24 cm), hvis bund er dækket med tilklippet bagepapir. Smør siderne grundigt med smør eller olie. Bag kagen i 30-35 minutter ved 200 grader (160 grader i varmluftsovn). Lad kagen blive kold i formen på en rist.
Pisk fløden stiv og rør den med de øvrige ingredienser. Når kagen er kold lægges den på et smukt fad og overfladen dækkes med cremen – meget gerne dagen før servering. Stil den koldt og pynt til sidst med bær efter ønske.
* egentlig er det en sommeropskrift, hvor der bruges friske jordbær, men andre frugter kan også bruges – det kunne måske være afdryppede syltede kirsebær for at blive i de danske juletraditionernes tegn.


Rigtig glædelig jul, godt nytår og bon appétit!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home