Køkkenskriveren

Friday, February 17, 2012

KØKKENSKRIVEREN for marts 2012

KØKKENSKRIVEREN ..... om mad med mere
Redaktør: Liselotte Thøgersen
E-mail: liselottethogersen@gmail.com
Blog med nogle tidligere opskrifter:
http://kokkenskriveren.blogspot.com
Denne gang skal det handle om Grækenland, og det er der oplagte grunde til. Vi følger vel alle med i medierne og hører dagligt om det økonomiske drama, som udspiller sig der, og det er næsten ikke til at holde ud . De tunge byrder, som grækerne nu skal bære på deres skuldre, får een til at gyse. Personligt er jeg meget berørt, for jeg har flere meget gode græske venner, og det er det land i Europa, som jeg har besøgt flest gange både arbejdsmæssigt og på ferie, og ikke mindst så er vores svigersøn græsk og de to børnebørn derfor små skønne græsk/danske piger, Anna Maria og Zoë Kiriaki! De bor ganske vist i England, men der er jo familien på Kos, som er stærkt berørt, og som vi tænker meget på. Og hvad kan man så som almindeligt menneske stille op? Personligt har jeg taget den beslutning at købe græske varer, hvor det overhovedet er muligt: Græsk yogurt (Total 2%), græsk honning, græsk olivenolie, græsk feta, dolmades (de gode farserede vinblade), oliven og græsk vin. Jeg ville ønske, jeg kunne finde endnu flere græske produkter, men det er svært og måske et udtryk for et af landets problemer – manglende eksport af de mange lækre sager, som fremstilles i det dejlige land. Og så kunne det være en overvejelse værd at tage på ferie til Grækenland, for turismen er en af de allervigtigste indtægtskilder for grækerne, hvis ikke den allervigtigste – så det er i hvert fald en sikker måde at støtte dem og bakke dem op på. Og det synes jeg, de trods alt fortjener.
Og så er det snart påske, og påsken er den ortodokse kirkes absolut vigtigste højtid. I år falder den i Grækenland en uges tid efter vores påske, men i hvert fald har også dette inspireret Køkkenskriveren til at dele nogle dejlige græske retter med jer i denne udgave. Måske er det græske køkken ikke verdens mest berømte og mest alsidige, men de har fantastiske råvarer, og de kan få selv de kedeligste grønsager til at smage himmelsk. Hemmeligheden er iflg. en vis græsk svigermor simpelthen olivenolie – masser af olivenolie!
Vi starter med begyndelsen:
Forleden læste jeg, at een af de pt mest søgte artikler i Den Store Danske (encyklopedien) var om tzatziki. Ja, den herlige yogurt/hvidløgs dyppelse, som er så nem at lave, og som minder os om skønne feriedage i Grækenland. Riv en hel agurk groft, kom den i et viskestykke og tryk væden godt af. Kommes i et par dl af den gode græske yogurt fra Delhaize (gerne den fede på 10%), tilsæt et STORT fed presset hvidløg, salt og hæld et ordentligt skvæt olivenolie ovenpå. Voila, en hyggelig forret med et stykke godt brød.
Så tar’ vi et par hurtige, sunde og fyldige retter, som kan stå ganske alene – måske suppleret med en god salat. De rækker fint til 4 personer som hovedret.
Græske Linser: Brug 250 g små grønne. Kog dem op og smid første hold vand væk. Svits et hakket løg i gryden i lidt olivenolie, tilsæt linser og en dåse flåede tomater, 1-2 fed grofthakket hvidløg og endelig et laurbærblad og en god skvat rødvinseddike – de 2 sidste ingredienser er de vigtigste! Spæd om nødvendigt med lidt vand, ikke for meget. De er klar efter ca. 30 minutter – kom en ordenlig skvat olivenolie i de sidste minutter. Man kan også tilsætte lidt revne gulerødder og/eller selleri.
Græske hvide bønner: Læg 250 g hvide bønner i blød aftenen før. Dagen derpå smides vandet væk, og bønnerne skyldes godt i en sigte under koldt vand. Det er meget vigtigt at gøre dette, da der kan udvikle sig giftstoffer. Svits et hakket løg og et par fed hvidløg i lidt olivenolie, tilsæt en dåse flåede tomater og en lille dåse tomatpuré, bønnerne og lidt vand. Lad koge i to timer ved svag varme. Kan spises kold eller varm, drys med oregano og hæld godt med olivenolie ovenpå.
Lammekød hører påsken til, og du har garanteret en god opskrift til køllen eller boven, men husk: Skal det være rigtig græsk, så skal der spækkes godt med hvidløg, halve kartofler i bunden af bradepanden, masser af oregano, citronsaft og olivenolie over det hele – salt og peber selvfølgelig også. Til lammet serverer grækerne en salat af romainesalat med masser af frisk dild, forårsløg og en dressing af citron og olivenolie.
Og så lige en skøn spinattærte med dild – ja, det er også ægte græsk:
Græsk spinattærte med dild
1 mørdejs- eller butterdejsbund
1 kg frisk spinat
300 g feta ost
1 stort hakket løg
1 bundt dild
2 æg
1,5 dl mælk eller fløde
Salt og peber
Svits det hakkede løg i lidt olivenolie, tilsæt spinaten og lad den falde sammen, tilsæt lidt salt og peber, hak dilden groft og lad den ”koge” med de sidste par minutter. Hæld blandingen op i en sigte, og lad den dryppe godt af før den lægges på tærtebunden. Bland æg, mælk/fløde, hæld det over spinaten og smuldr tilsidst fetaen over. Bages ved 200 grader i 30 minutter.
Ja, dette var så mit græske indlæg, men hvis sandheden skal frem, så har jeg fået god hjælp af Anne Glinos!! Og ja, det er hendes svigermor, jeg refererer til ovenfor! Så 1000 tak til Anne!! Så har du eller måske din svigermor spændende opskrifter, så modtager Køkkenskriveren dem altid med glæde.
God appetit – velbekomme – og glædelig påske!