Køkkenskriveren

Monday, June 06, 2011

KØKKENSKRIVEREN for august 2011

KØKKENSKRIVEREN ….. om mad med mere

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med nogle tidligere opskrifter:
http://kokkenskriveren.blogspot.com

Forestil dig, at du vågner op en ganske almindelig torsdag morgen. Solen skinner svagt gennem gardinet. Du trækker fra, og så ligger Jørn Utzons operahus lige udenfor! Nej, det var ikke en drøm, men skinbarlig virkelighed. En fantastisk afslutning på et ikke mindre fantastisk krydstogt, som havde bragt os rundt om det sydlige Australien, til Tasmanien og New Zealand, og som afsluttedes i Sydney! Fantastisk by ikke bare på grund af Operahuset. Her er der gang i den! Den er en ”vibrant city”, som man ville udtrykke det på engelsk. Ja, netop vibrerende, sitrende, fuld af liv. Her er et mylder af mennesker af alle slags, og fra alle verdensdele. En storby lige efter mit hoved. Var jeg 25 år og fri som fuglen, tror jeg, jeg ville flyve til Australien. Men det er jeg ikke, så jeg bliver her i Belgien, i Europa, som i grunden ikke er det værste sted at leve og ånde, vel?
Man spiser godt i Australien, og mangfoldigheden af mennesker smitter naturligvis af på det man spiser. Så uanset hvad ens smagsløg er til, så findes det her. Jeg har forresten aldrig set så store østers i mit liv. De var, som der stod på fiskehandlerens skilt, absolut XXXL! Selvfølgelig også andre skaldyr, fisk, frugt og grønt og kød herunder kænguru, som for resten smager rigtig godt, men der findes ingen kænguru-opskrifter i mine kogebøger! Men jeg er sikker på at Internettet kan levere.
En enkelt af de her nævnte opskrifter faldt jeg over på The Central Market i Adelaide. En marokkaner havde opslået sit lille stade med diverse marokkanske delikatesser, herunder det som han benævnte ”gulerods humus”. Det måtte jeg hjem og prøve, så hermed kommer min opskrift:
Marokkansk gulerods humus
750 g gulerødder
1 tsk harissa (stærk chilipasta)
2 tsk stødt spidskommen
1 spsk frisk presset appelsin
4 tsk frisk presset citronsaft
1 dl creme fraiche (den fede)
2 spsk hakket persille
2-3 fed presset hvidløg
Salt og peber
Kog gulerødderne til de er helt møre. Afkøl og put dem i blenderen med alle ingredienser. Kør til en fin mos, anret i en skål og drys med hakket persille. Spises på små brødbidder eller brug den som dip til, hvad du nu synes.
* * * * * *
En af efterårets glæder er de mange svampe, som dukker op på markederne. Her er en klassisk fransk opskrift på en tærte, som hører til i den fede ende, men den er det hele værd, og en god optakt til den efterfølgende spadsere- eller løbetur:
Champignontærte med Comté
1 mørdejstærtebund
500 g brune champignons (de Paris)
100 g smør
20 g mel
4 spsk piskefløde
1 dl mælk
Salt, peber, muskatnød
125 g revet Comté *
Rens svampene, skær dem i halve eller kvarte. Svits dem i halvdelen af smørret, drys med salt og peber og lad dem simre ved middelvarme i 5-6 minutter. Væden skal være delvis kogt væk. Forbag tærtebunden i ca. 10-15 minutter ved 180 grader. Tilbered imens en bechamelsauce af 30 g smør, melet og mælken. Kog den godt igennem, tag den fra varmen og tilsæt piskefløden, resten af smørret, og den revne ost. Smag til med salt, peber og muskatnød. Hæld den tykke sauce i den forbagte bund, og bag tærten i 15-20 minutter ved 200 grader til den er smukt gylden. Serveres varm med en rigtig god grøn salat.
* Er efter min mening en af de mest smagfulde franske oste, som kommer fra France-Comté i det østlige Frankrig bl.a. fra departementerne Jura og Doubs. Gruyère eller emmental kan erstatte comté, men det er ikke helt det samme.
* * * * *
Og så har Inger Vilsøe sendt denne lækre opskrift på en super dessertkage. Tusind tak, Inger, nu kan vi alle få glæde af kalorierne!
Chokoladekage til 8 personer
200 g fint blendede mandler
200 g smør
200 g mørk chokolade
5 æg
2,5 dl sukker
4 æggeblommer + et helt æg piskes sammen med sukker. Hviderne piskes for sig. Smelt smør og chokolade over vandbad. Bland de blendede mandler i chokoladen sammen med æggesnapsen. Hviderne vendes forsigtigt i. Hældes i en smurt springform og bages ved 150 grader i ca. 50 minutter. Bedst, hvis den får lov at trække et par dage. Server med en sauce af blendede frosne hindbær, flormelis og piskefløde. Wow, det er da en dessert, der vil noget!
* * * * *
Jeg bliver altid glad for nye inspirerende og spændende opskrifter. Send dem til mig på en mail (se ovenfor), så kommer de med i KØKKENSKRIVEREN på et tidspunkt. TUSIND TAK!

BON APPETIT OG VELBEKOMME!