Køkkenskriveren for december 2007
KØKKENSKRIVEREN ......... om mad med mere
Redaktør: Liselotte Thøgersen
E-mail: liselottethogersen@yahoo.com
Blog med tidligere opskrifter;
http://kokkenskriveren.blogspot.com
Så blev det december!! Julen står for døren, er overalt og allevegne. På gader og stræder, i aviser og kulørte blade, i tankerne og i alle vore gøremål. Hvad skal man så skrive om?? Flæske-, ande- eller gåsesteg? Småkager, knas, konfekt, sul, gløg, æbleskiver, ris à l’amande?? Nej, ingen af delene, men derimod om KÅL, som jo er en fast og vigtig del af både vinterens og julens kost. Hermed lidt facts om denne ældgamle sag.
KÅL hører til korsblomstfamilien, som består af mellem 3-4000 arter. Foruden kål hører også sennep, raps, radise og karse med i denne omfangsrige gruppe. Kål har været kendt i Europa i 4000 år, men den kål vi spiser idag, er en kulturplante, som kendes siden oldtiden, og der findes mere end 200 sorter. Stamplanten er grønkål, som især dyrkedes i kystegnene i Vest- og Sydeuropa, og som mest blev anvendt til supper.
Kål opdeles i hovedkål f.eks. rødkål, hvidkål, spidskål og kinesisk kål, og bladkål f.eks. grønkål og rosenkål. En mellemform er dog savojkål, lidt hoved og lidt blad, og en nær slægtning er broccoli eller aspargeskål, som den også kaldes, og naturligvis blomkål. Sidstnævnte siges at være den lettest fordøjelige. Og naturligvis er den, som de fleste andre grønsager og frugter blevet tillagt medicinske dyder.
Kål er en særdeles sund spise. Aldeles fedtfri og rig på især vitaminer og fibre, og mulighederne for tilberedning er næsten ubegrænsede. Stuvede, gratinerede, kogte og stegte, syltede og ikke at forglemme rå i salater.
Kål hører julen til mange steder. I Vejle og omegn spiser man ”vridkål”, en hvidkålsstuvning som drysses med kanel og sukker. Jeg har smagt det, og det var ikke dårligt. I Sønderjylland spises der grønlangkål, og det gør man også i Vendsyssel, og vendelboerne påstår hårdnakket, at deres version er den rigtige, og eftersom min svigermor var vendelbo, så er jeg naturligvis enig i det. Hos os er det aldrig rigtig jul, hvis ikke der er vendsysselsk grønlangkål på bordet 1.juledag, som forresten også var min svigermors fødselsdag. De færreste af os har grønkål i køkkenhaven, men fortvivl ikke for idag kan grønkålsbollerne købes i frossen stand i de fleste supermarkeder i Danmark op til jul. Følg opskriften på pakken, men vær lidt flottere med piskefløden. Det er jo jul! Server med kold, kogt medisterpølse, kold kogt hamburgerryg og glem ikke den rigtig gode sennep. Spørgsmålet er så bare om du vil have drysset sukker på eller ej? Se det er en rigtig julehistorie, og hvis du vil vide mere, så gå ind på denne hjemmeside:
www.vendsysselske-groenlangkaal.dk.
Men vi lever jo i 2007 (lidt endnu!), så derfor får I her et par moderne kålopskrifter velegnet til julens fjerkræ:
ROSENKÅL MED INGEFÆR OG MANDLER *
1 kg rosenkål (chou de Bruxelles!!), 50 g mandler
Til dressing: 4 spsk smagsneutral olie, 2 spsk citronsaft, 1,5 spsk kinesisk soja og 1 tsk friskrevet ingefær
Gør rosenkålen i stand og kog dem hele i ca. 5 minutter i letsaltet vand. Hæld vandet fra, halver dem og hæld dressingen over. Hak mandlerne groft og rist dem på en tør pande til de er smukt gyldne og drys dem over salaten.
STEGT RØDKÅL MED ÆBLER OG BACON *
350 g rødkål, 1 belle de boskoop madæble, 150 g bacon, 2 spsk olivenolie, ½ tsk stødt anis, 1 tsk tørret timian, 1 spsk balsamicoeddike, salt og pebber
Skær bacon i små terninger og steg dem gyldne på en tør pande ved middelvarme. Afdryp dem på et stykke køkkenrulle.
Snit rødkålen fint, skær æblet i tynde både, og steg begge dele i olivenolie på en varm pande med anis, timian, salt og peber. Ikke for meget, den skal stadig være sprød. Tag panden af varmen og tilsæt balsamicoen. Bacon tilsættes, smag til og lad den afkøle.
* begge opskrifter findes i den pragtfulde bog ”Suveræne salater og brillante buffeter” fremstillet for ”Bog og Idé” og skrevet af Sonja Bock og Tina Scheftelowitz. Har du den ikke, skulle du ønske dig den i julegave, den er meget inspirerende!!