Køkkenskriveren i oktober 2006
KØKKENSKRIVEREN .......... om mad og mere godt
Redaktør: Liselotte Thøgersen
e-mail: liselottethogersen@yahoo.com
blog: http://kokkenskriveren.blogspot.com
Sandelig om vi ikke igen er tilbage I Belgien og i hverdagen. Skolen og arbejdet kalder, skønt nogle af os er så heldige at have fri hele tiden, kald os bare pensionister, grå pantere eller gråt guld! Gyldent er det, og ligeså efteråret, som venter os med fantastiske farver, som inspirerer til udflugter i skoven. Et par raske efterårsstorme venter vel også, hvor bladene falder og riven må i sving for at fjerne forårets og sommerens løv. Måske er der valnødder og kastanjer i haven, helt sikkert svampe i skovbunden, hvis man har forstand på det. Frugt og bær er stadig på markedet, ny høst af appelsiner og grapefrugter venter, vildtsæsonen er på trapperne, jo bordets glæder er uendelige og fristende.
Et besøg på restaurant i ny og næ er jo heller ikke til at kimse af i dette højgastronomiske land. Og à propos restaurant, så har I det måske som jeg, nemlig allermest lyst til at spise en to-tre forretter og aldeles se bort fra de ofte tungere hovedretter. Jeg ved ikke hvorfor, men det er ofte der, synes jeg, de mest spændende kombinationer og ingredienser findes. Lad det være havets frugter, eller havens og dyrenes ditto. Faktisk har vi spist en del på den façon flere gange i eftersommeren, og vi afsluttede tiden i sommerhuset med en frokost med gode venner efter samme opskrift. Menuen bestod af følgende:
Groft brød med tzatziki og humusdip
Toscansk skinke med melon
Bruschetta med stuvede svampe og tomatsalat
et lille osteudvalg
clafoutis med blommer
Og det er ikke besværligt. Tzatziki og humus kan laves i forevejen, ligeså de stuvede svampe og desserten, clafoutis’en, en klassisk fransk dessert fra Limousin oprindelig med kirsebær, men blommer, æbler og pærer egner sig også glimrende. Og her et par af opskrifterne:
Tzatziki: Riv en agurk groft, lad den ligge på skærebrædtet drysset med lidt salt i 10 minutter. Om yogurten skal afdryppe eller ej afhænger af tykkelsen, skal den, så hæld den i et kaffefilter et par timer før. Beregn ca 2-3 dl yogurt, bland den med agurk, 2-3 fed hvidløg, 2-3 spskf olivenolie, smag til med salt og pebber. Den har godt af at trække nogle timer.
Humusdip: Blend en lille dåse kikærter med 11/2-2 dl græsk yogurt, smag godt til med hvidløg, citron, salt og pebber – og skal den have et mellemøstligt tvist, så tilsæt 1-2 spskf tahina/sesampasta.
Stuvede svampe: Alle svampetyper duer, men jeg brugte 250 g markchampignon samt en håndfuld tørrede svampe af den italienske type: Porcini secchi. Udblød de tørrede svampe i kogende vand i 15-20 minutter. Hæld vandet fra og gem det. Champignonerne skæres i skiver. Kom tørrede og friske svampe på panden med en klat smør, salt og pebber, og lad dem stege ved kraftig varme i ca. 7 minutter, så er de smukt brune. Kom svampevandet på og lad det koge godt ind, men ikke mere end der stadig er væde tilbage. Kom ca ½ dl fløde på panden og brug eventuelt en smule jævning. Sovsen skal være tyk og klynge sig godt til svampene. Rist godt italiensk brød og server stuvningen på brødet portionsanrettet. Pynt op med brøndkarse og giv en god tomatsalat til.
Clafoutis: En helt genial dessert, ligetil og enkel. Jeg lavede den med blommer, 500 g som udstenes. Læg blommerne med den buede side opad i et velsmurt tærtefad og drys med 50 g sukker. Dejen er nærmest en pandekagedej: Sigt 125 g hvedemel i en skål, tilsæt en knivspids salt og 50 g melis samt 3 sammenpiskede æg. Rør godt og tilsæt endelig 3 dl mælk. Bland godt og hæld dejen over frugterne. Bages ved 180 grader i 35-40 minutter. Serveres lun drysset med lidt flormelis.
Bon appétit!
Og til sidst et par tips! Husk Fødevarestyrelsens hjemmeside www.altomkost.dk. Her er gode idéer til madpakken og tips til børnefest uden slikposer!!
Tidligere opskrifter fra ”Køkkenskriveren” kan læses på min ”blog” - se ovenfor.
Opskrifter og gode råd fra jer er altid velkomne, send en mail til mig – jeg glæder mig allerede!!