Køkkenskriveren i september 2006
Køkkenskriveren ...... om mad og andet godt
Redaktør Liselotte Thøgersen
e-mail: liselottethogersen@yahoo.com
Sommeren i Danmark har været fantastisk!! Så kort kan det siges, og jeg håber, at I alle har fået ladet batterierne op til den forestående madsæson. Forhåbentlig har I også fået sat tænderne i alle de friske råvarer, som sommeren byder på: Nye kartofler, løg og gulerødder, blå-, hind- og jordbær, friskfangede fisk og nypillede rejer osv osv. Når vi er i Danmark, så spiser vi dansk. Smørrebrød med dyrlægens natmad, hønsesalat med bacon og ikke mindst kongen over dem alle: gammel ost på rugbrød med fedt og sky, rå løg og et stænk rom, ja, det er noget vi sætter pris på! For slet ikke at tale om stegt flæsk med persillesovs, tarteletter med stuvede ærter og gulerødder og hamburgerryg, frikadeller med stuvet spidskål. Jo, det er sager, der smager. Dertil det gode danske rugbrød, en opruskende Rød Aalborg og en god dansk øl fra et af de utallige nye bryghuse, som dukker op overalt i landet. Vi har bl.a. besøgt Fur Bryggeri, hvor der brygges 5 forskellige slags øl. Er man i nærheden af denne meget specielle og helt vidunderlige ø i Limfjorden, så glem ikke at aflægge det smukke bryggeri et besøg. Herrrligt!
Gode idéer til maden har jeg også fået. Her får I et par stykker. Skal man lave en virkelig god persillesovs, så start med at koge mælken (jeg bruger letmælk) med et laurbærblad, et lille løg, en lille gulerod og 3-4 pebberkorn. Lad mælken stå og trække, sigt den og gå så videre med saucen, som du plejer. Og husk at persillen skal være frisk og kraftigt duftende! En anden herlig ting er bagte løg med vaniljesukker. Nye små løg – gerne rødløg – halveres og sættes i et smurt ildfast fad. Drys med salt, peber og en anelse vaniljesukker, dryp med olivenolie og bag løgene i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter. De skal være brun-sorte i kanten. Spis dem som tilbehør, eller put dem i salaten. En lille himmerigs mundfuld!! Og for den sags skyld kan man også bruge ”gamle” løg.
Om få dage skal vi igen op til Gammel Skagen, sådan som vi altid gør. Også her har vi en fast tradition: En skøn bøf fra slagter Munk (den berømte) med flødestuvede kantareller og/eller karl johan svampe, hertil tomatsalat med lidt grønt pynt. Desserten er også indiskutabel: blåbær med vaniljesukker og piskefløde. Og vaniljesukkeret er naturligvis Jamie Oliver’s uforlignelige: Stødt melis blendet med frisk og blød vaniljestang. Se det er noget ganske andet end det færdigkøbte søde stads.
Sommer og grillmad ..
hører uløseligt sammen. Vi har i år indviet vort nye ildsted i haven, hvor der både kan grilles og tændes bål til almindelig sommeraftenhygge. I forventning om, at det stadig er vejr til udendørs måltider, får I her et par lækre tip til grill-tilbehør:
Annie’s kartoffel-bønne salat: Små, faste kartofler og grønne bønner koges akkurat møre. Hæld vandet fra og kom begge dele op i en skål. Overhæld de stadig varme grøntsager med en god olivenolie, tilsæt en ordentlig portion hakket persille og så meget knust hvidløg du orker, salt og pebber. Bland det godt og hold skålen lun over kogende vand til salaten skal serveres.
Liselottes kikærtesalat: Tag en dåse kikærter, hæld dem op i en sigte, overhæld dem med kogende vand og lad dem dryppe af. Bland de afdryppede ærter med en håndfuld ristede pinjekerner, hakket persille og mynte og overhæld herligheden med en dressing af olivenolie, knust hvidløg, salt og pebber. Uhm, det smager f.eks. til lammekød.
Jeg glæder mig til den kommende sæson
og ser frem til at modtage nye, spændende og inspirerende opskrifter og gode råd fra jer! Skriv kort (eller mindre kort) til mig på e-mail – adressen står ovenfor.
Velbekomme og bon appétit!!