Køkkenskriveren for november 2007
KØKKENSKRIVEREN ....... om mad med mere
Redaktør Liselotte Thøgersen
E-mail: liselottethogersen@yahoo.com
Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com
Det hvide papir truer, og nu skal jeg igen igang med køkkenskriverierne!! Lidt fornyelse kan vi alle have brug for, så jeg vil forsøge, at gøre det lidt anderledes end før. Frygt ikke, der vil stadig være opskrifter på lækre, nemme og hurtige retter, for vi har jo alle meget andet vi skal og vil nå.
I kommende udgaver vil der være en lille klumme med oplysninger om en enkel ingrediens: frugt, grønsag, krydderi, fisk eller andet. Denne gang om citronen. Måske er der noget du gerne vil vide noget om?? Så send en mail, som blot behøver at indeholde et ord, nemlig det du vil vide noget om. Det må da siges at være overkommeligt!!
Noget andet jeg gerne vil slå flere slag for er improvisation! Kort sagt, lave mad uden opskrift. Vi kunne kalde det metode (det lyder bare så kedeligt!), vi kunneogså kalde det ”slå gækken løs i køkkenet”, det lyder lis’som sjovere, ikke! Så den klumme starter i næste nummer!!!
*** NOGET OM CITRONER ***
Citronen kom til Europa fra Kashmir via Persien, og i det 10 årh. sørgede araberne for at sende den videre ud over hele Middelhavs-området. Den er blevet tillagt mange medicinske dyder, men den er først og fremmest rig på C-vitamin (80 mg pr. 100 g), og den har derfor spillet en betydelig rolle i kampen mod sømændenes skørbug.
Citroner kan købes året rundt. En god citron skal være pæn rund og have en fin skal. Mange citroner behandles for at undgå grøn mug, men skal man bruge skallen, så kan vi heldigvis idag få økologiske og dermed ubehandlede frugter. Husk at det kun er selve skallen, man skal bruge, da den hvide underhud er for bitter. Citroner findes i en gul og en gøn udgave. Den grønne er mindre, lidt mere syrlig og parfumeret end den almindelige gule. Den går også under navnet lemon, men kan iøvrigt anvendes præcis som den gule.
Både saft og skal bruges i utallige sammenhænge. Hvem kan forstille sig en gin og tonic eller en rejemad uden?? Den kan bruges i desserter, i kager, i marinader, i téen og så er den god til at forebygge, at frugter eller grønsager bliver mørke ved kontakt med luftens ilt. Citronen er i høj grad også et smagsstof, som kan betragtes på linie med sukker, salt eller peber. I virkeligheden er en rets gode smag netop afhængig af balancen mellem det søde, det salte og det sure.
Og så har jeg engang fået et godt råd mod træthed og tømmermænd: Pres en citron og drik saften – ikke noget med sukker. Så vågner man op!!
Men et par sukrede opskrifter skal det nu blive til, så her kommer de:
EN FRISK CITRONKAGE
2 æg
225 g sukker
180 g mel
2 tsk bagepulver
1,5 dl mælk
50 g smeltet smør
Saft og skal af en usprøjtet citron
Glasur: 100 g sigtet flormelis og ca 2 spsk citronsaft
Pynt: Ristede mandelflager og/eller citronmelisse
Smelt smørret og lad det køle af. Pisk æg og sukker skummende. Bland mel og bagepulver og rør denne blanding i æggemassen skiftevis med mælken. Rør det smeltede og afkølede smør, citronsaft og den revne citronskal i, og fordel dejen i en velsmurt og raspet springform (20-22 cm). Bages ved 175 grader i ca. 40 minutter til den er gylden og gennembagt. Lad den afkøle og tag den ud af formen. Rist mandlerne på en tør pande, mens kagen bages. Rør flormelis og citronsaft sammen, bred glasuren over den kolde kage og drys de ristede mandelflager over inden glasuren stivner, så hænger de bedre fast.
EN FRISK CITRONMOUSSE
3 usprøjtede citroner
100 g sukker
2 spsk vand
4 æg
Riv skallen og pres saften ud af citronerne. Bland skal og saft i en lille tykbundet gryde med sukker og vand og æggeblommer. Varm blandingen under konstant piskning, til den bliver tyk og cremet, men den må IKKE KOGE!! Så skiller den. Afkøl cremen, mens der piskes. Når den er kold, blandes den med de stiftpiskede hvider. Fordel moussen i 4-6 portionsglas og stil dem i fryseren et par timer. De kan sagtens tilberedes flere dage før servering!
Tag moussen ud ca. 10-15 minutter før servering og pynt evt. med lidt snittede mandler eller nøddekerner.
Det er en suveræn frisk dessert efter en tung vinterret!!
Apropos citron, så kan I finde en herlig citronbagt laks på min blog!!
Har du en god opskrift og/eller et godt råd?? Send en mail – se ovenfor!!
0 Comments:
Post a Comment
<< Home