Køkkenskriveren i marts 2007
KØKKENSKRIVEREN ......... om mad og mere godt!
Redaktør: Liselotte Thøgersen
E-mail: liselottethogersen@yahoo.com
Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com
Ja, så er det atter blevet forår – i hvert fald ifølge kalenderen! Oprigtigt talt så har der faktisk været forår i haven længe. Allerede i december viste de første vintergækker sig og enkelte kirsebærtræer har jeg set blomstre lige omkring nytårstide! Mærkeligt og lidt foruroligende med så lidt vinter og frost, men på den anden side så har jeg i mine næsten 19 år i Belgien aldrig oplevet streng vinter. OK, frost et par uger i januar og nogle få gange en ordentlig omgang sne, som ret hurtigt forsvandt! Dejligt er det dog at dagene længes, og tanken om ny høst af frugt og grønt, gør ikke glæden mindre.
Jeg har tilbragt 3 herlige uger i januar på Lanzarote, efter min opfattelse den mest spændende af De Kanariske Øer. Vulkanske landskaber barske og måneagtige, grønne oaser, smukke hvide landsbyer, og en turisme som bliver ”holdt i kort snor”. Det betyder at f.eks. al hotel- og lejlighedsbyggeri bygges i traditionel arkitektur, og vigtigst af alt, der bygges ikke højt! Snesevis af vulkaner får heldigvis stadig lov til at dominere. Her er faktisk alt, hvad man kan ønske sig af ferieoplevelser: Herlige badestrande, smukke vandreruter langs havet og på vulkaner, kunst og kultur, sol og varme og selvfølgelig mange restauranter, barer og bodegaer. Her lider man ingen nød!!
Hermed har jeg givet de to inspirationskilder for månedens ”Køkkenskriverside” – vintermad med inspiration fra syden og solen!
Hvidkål er jo go’ gammeldags vintermad! Sundt er det: en hel del B- og mange C-vitaminer! Et hvidkålshoved skal være tungt, fast og smukt klart i farven. I rå tilstand kan den være lidt svær at fordøje, i kogt tilstand går det nemmere. Frikadeller og stuvet hvidkål er jo klassisk dansk mad, men denne opskrift har jeg fået en svaghed for; man kunne kalde den stuvet hvidkål med et italiensk tvist eller
Gratineret hvidkål (4 personer)
750 g fint snittet hvidkål
1 liter grønsagsbouillon (brug 1 terning)
Til saucen:
25 g smør
2 tsk mild paprika
2 spsk mel
1 ¼ dl letmælk
1 ¼ dl kålbouillon
100 g revet ost (parmesan f.eks.)
Kog bouillonen op, læg kålen i, og lad den snurre under låg ca. 20 minutter. Hæld den op i en sigte og gem bouillonen. Til saucen smeltes smørret, rør melet i og tilsæt letmælk og kålbouillon lidt ad gangen. Tilsæt paprika, og lad saucen koge ved svag varme nogle minutter under omrøring. Tag gryden fra varmen og tilsæt halvdelen af osten. Smag til med peber. Sæt ovnen på 225 grader. Smør et ovnfast fad og kom kålen i. Hæld saucen over og drys med resten af osten. Gratinér i ovnen i 8-10 minutter til retten er let gylden – server - meget gerne til frikadeller!
Coleslaw er også en fin ting til frikadeller. Tag 500 g hvidkål, 2 gulerødder, 1 stort æble og et løg. Alt snittes fint og blandes i 3-4 dl dressing bestående af f.eks. mayonaise og crème fraiche. Du kan sagtens undgå mayonaisen og alene bruge et magert surmælksprodukt. Tilsæt 2 spsk hvidvinseddike og ½-1 spsk sukker, salt og peber. Prøv dig lidt frem, men smagen skal være sur-sød. Bland grønsager og dressing. En rigtig vitaminbombe og børnene vil elske den!
Kødfri dag kan da være en glimrende ide en gang imellem. En af favoritretterne her i huset er den spanske kartoffeltortilla, og jeg har en gammel opskrift fra 1978 skrevet af den legendariske danske gastronom George Kringelbach, og den er go’:
Tortilla de patata (4 personer)
5 jævne kartofler
1 stort løg
3-4 spsk olivenolie
Salt og peber
6 æg
Skræl kartoflerne og skær dem i små terninger. Tør dem godt. Hak løget. Varm olien op på panden (brug en slip-let)og steg kartofler og løg heri. Rør rundt en gang imellem – det tager ca. 20 minutter for kartoflerne at blive møre. Krydr med salt og peber. Pisk æggene sammen og hæld dem over grønsagerne. Når tortillaen er gylden på undersiden, vendes den ved hjælp af en stor tallerken, glides tilbage på panden og bages gylden. Brug rask varme, den må ikke blive alt for hård. Servér den med en skål grøn salat med en god dressing, som kunne være oliefri!!!! Erstat i al sin enkelhed olien med ahorn-sirup. Brug din yndlingseddike, smag til med salt og peber. Tilsæt gerne sennep, knust hvidløg og/eller hakkede urter – helt efter dit eget hoved.
SOM SÆDVANLIG – mail mig et godt madråd og/eller en lækker opskrift!!
Det ville glæde mig og alle andre MEGET!!
0 Comments:
Post a Comment
<< Home