Køkkenskriveren

Friday, April 07, 2006

Køkkentips i april

KØKKENSKRIVEREN ......... om mad og mere godt

Redaktør Liselotte Thøgersen

e-mail: liselottethogersen@yahoo.com

Det er sjovt at lege, og jeg kan godt lide at lege i mit køkken! En rigtig sjov leg, som dansk TV viste for år tilbage var ”Vis mig dit køleskab”. En kendt person lukkede en professionel kok ind i sit køkken og overlod ham til det forhåndenværende indhold i køleskab, spisekammer og krydderihylde! Og det kom der utrolige retter ud af! Den leg leger jeg altid op til en ferie. Indkøbene skæres ned til et absolut minimum, for nu

gælder det om at få brugt hele molevitten op. Der er faktisk kommet nogle sjove opfindelser ud af det, bl.a. nogle gode grøntsagssupper, som vi har et næsten narkotisk forhold til her i huset. En dag stod jeg med en lille porre, en halv rød og en halv gul pebberfrugt, 2 gulerødder, 1 løg, 2 fed hvidløg og et æble! Jeg kom i tanker om den klassiske indiske suppe Mulligatawny, hvori netop indgår et æble (og en hel masse andet, som jeg IKKE havde) – og karry! Så med karryen og æblet in mente blev disse ingredienser med lidt ekstra tilsætning til STÆRK GRØNTSAGSSUPPE: Skær grøntsager, inklusive hvidløgsfedene og æble i små stykker. I en gryde svitses 1 tskf karry, ½ tskf curcuma de Madras, ½ tskf pili-pili, ½ tskf kommen i lidt olie – det udløser aromaen optimalt. Tilsæt alle grøntsager og lad det svitse med 3-4 minutter. Tilsæt vand så det lige dækker og en halv bouillonterning. Lad herligheden koge ved svag varme i ca. 25 minutter. Blend suppen, tilsæt lidt mere vand, hvis den er for tyk og smag til med citronsaft (hvis der er een tilbage!), salt og evt. pebber. Har du ikke de nævnte krydderier eller for den sags skyld de nævnte grøntsager, så prøv dig frem med det du har tilbage i din grøntsagsskuffe og frugtskål. Måske er det en pose gulerødder og et par appelsiner! Det kan du også få en fantastisk suppe ud af. Metoden er altid den samme. Svits gulerødderne i lidt fedtstof, tilsæt bouillon og appelsinsaft, et lille fintsnittet løg og et lille drys tørret timian, salt og pebber. Blend herrrrrligheden og voila! Og som vi alle ved, så er DET vi SELV finder på ALTID det BEDSTE!

Fra mit køkken i april .........

Mens vi venter på foråret og alle de nye gode sager, som det bringer med sig på madfronten, så kan vi da heldigvis stadig hente glæde i vinterens frugter. Denne opskrift er ikke fra mit køkken, men fra Inge Kruppas! Vi sidder sammen i biblioteksudvalget (et dejligt job, forresten!!) og nedenstående lækre søde sag medbragte Inge til et af vore møder, så her får I den:

Inges mandelkage med æblemos

3 æg, 100 g smeltet smør, 3 dl malede mandler, 2 tskf bagepulver, 1 dl rasp og 2 dl æblemos

Rør æg og sukker skummende, tilsæt det afkølede smør, derefter malede mandler, rasp og bagepluver.

Hæld halvdelen af dejen i en smurt og raspstrøet springform og bag i 15 min ved175 grader.

Læg æblemosen på kagen og hæld resten af dejen ovenpå, og bag i 20-25 min. Stadig ved 175 grader.

Server kold eller lun med flødeskum, creme fraiche eller hvad man nu vil.

Kan det passe, at I andre slet ikke har nogen MAD-ideer???

Køkkenskriveren (se ovenfor) vil meget, meget gerne have gode tips til køkkenet, opskrifter og alt andet som har med mad at gøre. Det ville være skønt med inspiration fra alle jer. Send mig en opskrift, måske en du selv har opfundet, et tip til opbevaring, gode indkøb, en spændende mad-hjemmeside på nettet, noget som børn kan lide – ja, kom bare an!! Skriv kort, og jeg skal forsøge at passe det ind på siden. På forhånd tal! Se min e-mail ovenfor!

Et par små tips på falderebet

  • Husk hjemmesiden www.altomkost.dk – hvor der altid er nye gode tips til børnenes madpakker
  • Prøv og kig på den franske www.marmiton.org – her er 32.669 opskrifter – spændende og kulørt
Jeg er sikker på at malede hasselnødder kan være et godt alternativ til mandler i Inges kage

0 Comments:

Post a Comment

<< Home