Køkkenskriveren for april 2008
KØkKENSKRIVEREN – OM MAD MED MERE
Redaktør: Liselotte Thøgersen
E-mail: liselottethogersen@yahoo.com
Blog med tidligere opskrifter:
http://kokkenskriveren.blogspot.com
Mens vi venter på forårets nye grøntsager og frugter, kunne man passende kaste sig over det som man på engelsk kalder ”Comfort Food” baseret på de forhåndenværende søm, som man siger. På en sådan halvvåd og lettere grålig søndag kan en gang boller i ovnen og forventningen om den fælles søndagsmiddag lette sløret. Og om ikke, mens jeg skriver dette, bryder solen frem!! Så ikke mere snak, men direkte til ”hyggemaden” og de gode boller:
Køkkenskriverens søndags-boller (12-14 stk)
25 g gær
3 dl lunkent vand
1 tsk havsalt
3 spsk olivenolie
300 g speltmel (speltbloem/farine d’épautre)
250-300 g hvedemel *
½ dl græskarkerner + ½ dl solsikkekerner
Start med at riste kernerne på en varm og tør pande, rør godt, og når de begynder at blive gyldne tages de af panden til afkøling. Det tager 3-5 minutter.
Opløs gæren i det lunkne vand, tilsæt salt, olivenolie, speltmel og de afkølede kerner. Rør det godt sammen – meget gerne i røremaskinen, det er meget nemmere.
*Tilsæt hvedemel lidt efter lidt og vær opmærksom på, at det er meget forskelligt, hvor meget mel dejen kan opsluge. Måske skal du bruge lidt mere, måske lidt mindre. Det afgørende er, at når dejen slipper dejkrogene, er den klar til en gang æltning på bordet. Smør en skål let med lidt olie, læg dejen i, og lad den hæve tildækket en times tid. Slå dejen ned og sæt bollerne på en plade med bagepapir. Drys bollerne med lidt mel og tænd ovnen på 200 grader. Bag bollerne midt i ovnen i 15-20 minutter.
* * * * * * * * * * *
Min bedre halvdel er så småt begyndt at interessere sig for at lave mad, og hvad er bedre end at tilberede noget fra de gode gamle dage, i dette tilfælde en ret fra studentertiden indtaget på det nu hedengangne ”Viking Bøfhus” i Århus i 60’erne og 70’erne. Man kunne spise så meget man ville for 9 kroner og 65 ører!! Den originale opskrift blev opsporet via gamle venner, og her får I den:
Vikingbøf
1 kg svinemørbrad
Olie og smør
1 spsk karry med top
2 spsk paprika
2 fed hvidløg
1 stort hakket løg
Lidt tomatketchup
40 g tomatpuré
1,5 dl vand
2-3 dl kaffefløde
2 -3 dl piskefløde
Befri kødet for sener og skær det i små skiver. Brun dem let i olie og smør og tag kødet op af gryden. Tilsæt lidt ekstra smør og svits karryen til det ryger. Kødet lægges tilbage i gryden, og der tilsættes paprika, hakket løg, presset hvidløg, tomatketchup, tomatpuré og vand. Spæd med kaffefløden og lad retten småsnurre til kødet er mørt – ca ½ time. Tilsæt piskefløden og smag godt til med salt og pebber. Server med lækre pommes frites, ovnstegte eller ovnbagte kartofler. Flotte ristede champignon og grønne bønner klæder bestemt også retten, som sagtens kan laves dagen før – det bliver den ikke ringere af!
* * * * * * * * * *
Og nu vi er ved vore heroiske forfædre, så får I også lige min mands helt egen
Kimbriske salat-dressing *
1,5 dl piskefløde
0,4 dl æble-eddike
1,5 spsk fin dijonsennep
2-3 fed knust hvidløg
1 spsk honning
1 tsk merian eller oregano
Fint salt
Bland alle herlighederne godt – her er til flere omgange. Men brug ikke peber, det fandtes ikke på kimbrernes tid!
*) Udviklet efter kimbriske idéer og råd fra museumsinspektør Anne Mette Gielsager fra Museet Fyrkat i Hobro. Og hvis I vil læse mere om kimbrerne (og meget andet) så gå ind på min mands hjemmeside www.123hjemmeside.dk/kimbrer/5642147.
BRØDOPSKRIFTER EFTERLYSES!!
Har du en rigtig spændende opskrift – så send den til mig – se ovenfor!
0 Comments:
Post a Comment
<< Home